Wil jij een nieuwbouw woning?

Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan

Afspraak maken

Je hebt een nieuwbouwproject gezien en wilt dit graag kopen, wat nu?
Bij nieuwbouw gaat het allemaal net wat anders als bij bestaande huizen: het huis moet nog gebouwd worden, dus bezichtigen kan niet.
De indrukken komen van tekeningen, plaatjes en soms 3D modellen.

Het Proces

Het proces voor het verkrijgen van een nieuwbouwhuis verschilt per project. Op deze pagina laten wij zien hoe het proces over het algemeen gaat en geven wij informatie over de financiële kant.

Loting

Anders dan bij een bestaande woning, moet jij je inschrijven op een nieuwbouwproject. Vaak vindt er een loting plaats. Ben je uitgeloot, geen ramp. Je kan ervoor kiezen om op een reservelijst geplaatst te worden. Het gebeurt vaak dat mensen die zijn ingeloot afzien van de woning. Ben je wel gelijk ingeloot, dan is het huis van jou! Nu moet het huis natuurlijk nog wel betaald worden en daar helpen wij dan weer graag mee.

Overige kosten bij nieuwbouw

Zodra jij een gesprek met ons hebt gehad, weet jij precies wat de maximale hypotheek voor jou zou worden. Je kan dus direct zien of een project wel of niet in het budget valt. In ons gesprek nemen wij jou mee in de kosten die anders zijn dan bij een bestaande bouw. Denk hierbij aan: renteverlies voor de bouw, renteverlies tijdens de bouw, dubbele lasten en het meer- en minderwerk.

Beginnen met betalen

Vaak duurt het bouwen van een nieuw huis al gauw een jaar. Je begint de hypotheek te betalen zodra jij de hypotheekakte bij de notaris hebt getekend. Het hypotheekbedrag komt door het tekenen van de akte beschikbaar in een bouwdepot. Hieruit worden de eerste kosten betaald die direct verschuldigd zijn zoals; de koop van de grond en de al uitgevoerde bouwwerkzaamheden. Het resterende bedrag blijft in het bouwdepot.

Maandlasten tijdens de bouw

Elke fase die de aannemer afrondt moet betaald worden. De aannemer stuurt jou een rekening, welke jij kan declareren op het bouwdepot. Zodra deze betaling is uitgevoerd, betaal jij ook over dit bedrag de rente. Je betaalt tijdens de bouw dus alleen rente over het uitbetaalde bedrag. Aflossen start wel gelijk vanaf het begin. Over het geld dat nog in het bouwdepot staat krijg je depotrente. Deze depotrente is over het algemeen (bijna) gelijk aan de rente die betaalt moet worden. Conclusie; hoe verder de bouw, hoe hoger de maandlasten worden.

Meer- en minderwerk

Wanneer een nieuwbouwhuis casco wordt opgeleverd staat het skelet en verder nog niks. Het woord ''casco'' is per project ook anders. Controleer dus goed wat dit betekent in jouw situatie.
De stopcontacten moeten ergens anders, er moeten andere binnendeuren in of er moet een muur geplaatst worden op een andere plek. Deze aanpassingen worden meerwerk genoemd. Deze meerwerk werkzaamheden staan op een meerwerklijst van de aannemer.  Als dit er niet op staat, geef dan bij de aannemer aan wat jij precies wil. De kosten voor het meerwerk zijn 100% mee te financieren in de hypotheek.

Wanneer een woning bijvoorbeeld met een standaard keuken en/of badkamer wordt opgeleverd maar jij iets anders wenst, dan kan dat. Jij krijgt hiervoor een vergoeding omdat de aannemer minder werk heeft. Deze vergoeding kan een deel van jouw droomkeuken dekken. Dit heet minderwerk.

Vrij op naam

In tegenstelling tot het kopen van een bestaande woning, zijn er geen kosten koper maar komt de term vrij op naam voor. Dit scheelt overdrachtsbelasting, kosten voor een aankoopmakelaar en ook is er geen taxatierapport nodig.

Tips

Neem tijdens de voorschouw en/of de oplevering een bouwkundige keurder mee. Hij/zij kan een keuring uitvoeren van jouw nieuwbouwhuis. Gemiddeld worden er 21 gebreken in een nieuwbouwhuis gevonden bij de oplevering, die wil je voorkomen!

Kosten

Hieronder vind je een indicatie van kosten waar je rekening mee kunt houden:

Notariskosten: €1.500
Advieskosten: €2.850*
Nationale Hypotheek Garantie (NHG): 0,6% van de hypotheeksom.
Dit kan alleen onder bepaalde voorwaarden.

JUIST vertelt je hier graag alles over in een vrijblijvend gesprek. Natuurlijk is dit eerste gesprek zonder kosten en zit je nergens aan vast.

* Zie de indicatieve prijzen voor het advies op onze website

Plan een afspraak
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram