Je eerste huis kopen! 8 Tips van Juist Financieel Advies

Het kopen van je eerste huis is een grote stap en bij Juist Financieel Advies willen we je graag ondersteunen. Als starter op de huizenmarkt heb je te maken met verschillende uitdagingen, maar ook met unieke voordelen die je kunnen helpen bij het realiseren van je droom.

Je Eerste Huis en Hypotheek

Als starter koop je niet alleen je eerste huis, maar ga je ook voor het eerst een hypotheek aan. Het is een grote financiële verplichting en daarmee belangrijk om je goed te laten informeren over de mogelijkheden en de risico’s . Wij hebben 8 tips samengesteld voor jou eerste huis en hypotheek.

 1. Startersvrijstelling overdrachtsbelasting

  Starters onder de 35 jaar die een huis kopen tot € 510.000, kunnen profiteren van een eenmalige vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Dit kan aanzienlijk schelen in de kosten! Koop jij een woning boven de €510.000 of ben jij ouder dan 34, dan betaal je 2% overdrachtsbelasting over de koopsom van je nieuwe huis.

 2. Met de huidige rentes is de maandlast die bij een hypotheek horen vaak vrij vors. Hierop is één geldverstrekker handig op in gesprongen met het ontwikkelen van een speciale Starters Hypotheek. Dit product heeft een looptijd van maximaal 40 jaar, dit betekend dat jij je hypotheek in 40 jaar kan terugbetalen in plaats van de reguliere 30 jaar. Dit kan zomaar €300 euro op je maandlasten schelen!
 3. Hulp van ouders

  Je ouders kunnen op verschillende manieren jou helpen aan een eerste woning.
  Eigenlijk bestaat deze tip uit meerdere tips, namelijk:1. Familiehypotheek:een familiehypotheek stelt je in staat geld te lenen van je ouders voor de aankoop van een huis. Natuurlijk moeten ze wel voldoende spaargeld of overwaarde hebben om het uit te kunnen lenen aan jou. Wanneer jij aan de juiste voorwaarden voldoet, dan heb jij dezelfde fiscale voordelen als een normale hypotheek. Denk hierbij aan de renteaftrek.+ voordelen voor je ouders: zij kunnen rente vragen die hoger is dan de huidige spaarrente. Ook kunnen zij dit vervolgens weer terugschenken aan jou!
  + je ouders hebben nu een lening uitstaan in plaats van vermogen, dit scheelt belasting betalen in box 3.3.2. Schenking: ouders kunnen ook geld schenken aan hun kinderen om een eigen woning te kunnen kopen. Dit bedrag is €31.813 wanneer je jonger bent dan 40 jaar. Ook kunnen ouders jou jaarlijks een bedrag van €6.633 schenken.3.3. Garantstelling ouders: Wanneer jij net niet genoeg verdiend om je droomhuis te kunnen kopen, dan bestaat de mogelijkheid dat je ouders garant kunnen staan voor de hypotheek. Mocht jij in de toekomst de hypotheek niet meer betalen? Dan kan de bank het geld gaan verhalen bij je ouders. Er zijn maar een aantal banken die dit doen en ook zijn er een aantal beperkingen.Willen je ouders op één of meerdere van deze manieren helpen? Vraag dan gerust hoe dit precies zit.

 4. SVn Starterslening

  Een aantal gemeenten bieden SVn leningen aan. Met deze lening kan je een extra lening krijg met gunstige voorwaarden om de aankoop van een eerste woning  mogelijk te maken. Zo betaal je bijvoobeeld geen aflossing of rente in de eerste drie jaar. Check hier of jou gemeente meedoet op: https://www.svn.nl/

 5. Een beter energielabel = meer lenen

  Hoe beter het energielabel is van de woning die jij wil kopen, hoe meer hypotheek jij kan krijgen. Koop jij een woning met een slechter energielabel, dan kan je extra hypotheek krijgen om de woning energiezuinger te maken. Bekijk de afbeelding voor de mogelijkheden hiervoor.

 6. Hypotheek Zonder Vast Contract

  Ook met een tijdelijk contract kan jij al een hypotheek krijgen. Voor ondernemers geldt dat één volledig boekjaar  al voldoende kan zijn voor het krijgen van een hypotheek.

 7. Meer Lenen voor Alleenstaanden

  Ga jij als alleenstaanden een huis kopen, dan kan je met een inkomen vanaf € 28.000 in het jaar 2024 €16.000 meer hypotheek krijgen.

 8. Studieschuld Minder Zwaar

  De actuele hoogte van je studieschuld wordt meegenomen bij het bepalen van je leencapaciteit, wat gunstiger kan uitpakken. Eerder werd er altijd gekeken naar de beginschuld. Soms kan het gunstig zijn om je DUO schuld (deels) af te lossen.

100% hulp voor jouw eerste huizenjacht

Juist Financieel Advies helpt jou graag van A tot Z met het zoeken, vinden en begeleiden in de aankoop. Zo hebben wij een speciaal starterspakket voor €5.000 waarbij de kosten van de gehele hypotheek én de aankoopmakelaar al bij inzitten!

Liever zelf op huizenjacht, dat kan natuurlijk ook. Wij regelen jou hypotheek dan voor €2.500 met even veel liefde!

Ook bij jou thuis!

Bij Juist Financieel Advies kan je er voor kiezen om de afspraken (deels) online, bij ons op het kantoor of bij jou thuis te doen! Neem gauw contact op met ons voor een persoonlijk advies!