Woning kopen

Vraag een gratis orientatiegesprek aan

Afspraak maken

Eerste woning kopen
Het kopen van je eerste woning is een spannende mijlpaal in je leven. Het is echter ook een proces dat vol vragen en keuzes zit, en een van de belangrijkste aspecten van dit avontuur is het begrijpen van hypotheken. Wij nemen je mee door het proces van het kopen van je eerste huis en bespreken de hypotheek mogelijkheden.

Financiële Voorbereiding

Voordat je in de wereld van hypotheken duikt, is het essentieel om je financiële situatie in kaart te brengen. Dit doen wij graag samen met jouw. Wij zullen een aantal documenten opvragen om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van jou huidige situatie. Aan de hand van deze informatie plannen zullen wij een vrijblijvend hypotheekadvies gesprek in. Wij bespreken onze bevindingen en kijken samen naar eventuele mogelijkheden. De volgorde van eerst een gesprek of eerst documenten kan verschillen van jou wensen.

Na deze stap weet jij precies wat je maximale hypotheek is, wat de bijbehorende maandlasten zijn en weet jij de basis van het hypotheekproces. Ook bespreken wij de risico’s die belangrijk zijn voor de betaalbaarheid in alle situaties. Denk hierbij aan wat er gebeurd als je werkloos wordt, arbeidsongeschrikt raakt of als je partner komt te overlijden.

Een goede voorbereiding is meer dan het halve werk!

Het Proces

Huizenjacht

Je kan nu op zoek naar het zoeken van huizen die vallen in jou budget. Dit kan je alleen doen of met behulp van een aankoopmakelaar. Wanneer jij nog geen aankoopmakelaar hebt, maar dit wel graag zou willen, laat het ons dan weten. Wij hebben in het hele land onze connecties en vinden graag een makelaar die past bij jou. Voor je eerste woning is een aankoopmakelaar echt aan te raden!

Bezichtigingen

Heb jij een mooie woning gevonden? Plan dan een bezichtiging in met de verkopende makelaar. Let vooral goed op of de woning aan de voor jou belangrijke aspecten voldoet zoals; locatie, grootte, staat van het onderhoud, zijn er voorzieningen in de buurt zoals scholen, supermarkten en zijn er eventueel renovaties nodig. Renovaties kunnen eventueel ook worden meegenomen in de hypotheek, deel jou plannen daarom vóór je een bod uitbrengt.

Bod uit brengen

Je hebt je droomwoning gevonden! Nu nog het winnende bod uitbrengen…Natuurlijk is een makelaar hier de juiste persoon voor om hiermee te ondersteunen. Toch is het erg belangrijk jij in contact blijft met ons over het uitbrengen van een bod. Wij kunnen jou als extra een het biedcertificaat geven om het bod extra kracht mee te geven. Ga jij alleen bieden, denk goed na over het wel of niet bieden met ontbindende voorwaarden.

Kosten koper (k.k.)

Dit heb je vast veel gezien bij advertenties op bijvoorbeeld Funda. Maar wat zijn eigenlijk de kosten koper? Dit zijn de kosten die jij als koper maakt voor het verkijgen van de woning. Wij geven jou altijd een indicatie over deze kosten. Voor het gemak kan je rekening houden met de volgende kosten;

  • Notariskosten voor het passeren van de hypotheek- en leveringsakte +/- €1.500
  • Taxatie kosten voor het vaststellen van de woningwaarde +/- €800
  • Hypotheekadvies- en bemiddeling van Juist Financieel Advies        €2.500(*)
  • Bankgarantie +/- €350
  • Overdrachtsbelasting, onder bepaalde voorwaarden betaal je dit niet. De overdrachtsbelasting is 2% van de koopsom.
  • Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dit kan onder bepaalde voorwaarden. De eenmalige premie is 0,6% van de hypotheeksom.

Jouw bod is geaccepteerd

Gefeliciteerd! Jouw bod is het winnende bod gebleken en nu begint het hypotheekproces pas echt. Tijd voor belangrijke keuzes: Welke aflosvorm? Hoelang wil ik zekerheid van mijn maandlasten, welke geldverstrekker past bij mij? Is de woning instap klaar of wil je nog gaan verbouwen/verduurzamen? Wij gaan al deze zaken doornemen in het hypotheekadviesgesprek. Na deze afspraak zullen wij een aanvraag gaan indienen bij een geldverstrekker.

Acceptatieproces

Na de aanvraag stuurt de geldverstrekker een ‘’renteaanbod’’ naar ons. Hiermee reserveert de geldverstrekker geld tegen de aangevraagde rente. Vaak moet dit document ondertekend worden om de reservering te bevestigen. Vervolgens sturen we alle documenten in waar de bank om vraagt. De geldverstrekker laat vervolgens alle documenten controleren door 2 acceptanten. Het kan zijn dat tijdens dit proces de geldverstrekker om meer documenten. Wanneer alles akkoord is bevonden, brengt de geldverstrekker een bindend aanbod uit. Na het ondertekenen van het bindend aanbod, is de hypotheek definitief goedgekeurd!

Vervolg stappen

Nu de hypotheek rond is, zal er een afspraak gemaakt worden met de notaris voor het passeren van de hypotheek- en leveringsakte. Ook zal er in veel gevallen een bankgarantie afgegeven moeten worden. Met deze stappen helpen wij jou natuurlijk ook.

De sleutels

Tijdens afspraak bij de notaris worden alle betalingen uitgevoerd en wordt de overdracht van de woning uitgevoerd. Hiervoor moet jij de hypotheek- en leveringsakte ondertekenen en krijg jij de sleutels van de nieuwe woning. Jouw woondroom kan nu echt beginnen!